Saçların Beyazlamasını Önlemek İçin Önemli Tavsiyeler

14-04-2022 16:06
Saçların Beyazlamasını Önlemek İçin Önemli Tavsiyeler

SAÇLARIN BEYAZLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN ÖNEMLİ TAVSİYELER

Saçlarınız beklediğinizden erken beyazlaşmaya başladığı için hayat tarafından aldatılmış mı hissediyorsunuz?

30 yaş civarında beyaz saç görmeye başlamak normal kabul edilir ve 50 yaş civarında saçınızın %50’sinin beyazlaşmaya başlaması muhtemeldir. Buna rağmen araştırmalar zamanından önce beyazlaşma için birkaç ana neden gösteriyor. Güzel haber ise bu durumu durdurmak için bir şeyler yapabilirsiniz.

Sizinle saçlarınızın kök hücrelerini destekleyecek ve saç renginizi canlandıracak hatta beyaz saçlarınızı tersine döndürecek en iyi ipuçlarımızı paylaşacağız.

SAÇIN ERKEN BEYAZLAŞMASININ NEDENLERİ

Öncelikle, saç rengini kaybetmeye başladığında neler olur daha iyi anlamak için bilinen sebepleri inceleyelim.

·         Besin eksiklikleri, melanin üretimi eksikliği ve melanosit hücrelerinin azaldığı veya hasar gördüğü anlamına gelebilir. Melanin ve melanosit hücreleri saçın içindeki pigmentleri oluşturmak için gereklidir. Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır.

·         Oksidatif stres, vücudun antioksidanlar ile doğalca iyileştirebileceğinden daha fazla serbest radikal hasar alması sonucunda oluşur ve saçların beyazlamasında önemli bir etkendir. Serbest radikal kaynakları şunları içerir:

 

§  Kirlilik

§  Gıdalarımızdaki pestisitler

§  Sigara içmek

§  Alkol

§  Ağır metaller

§  Yüksek yoğunlukta egzersiz

§  Duygusal veya zihinsel stres

§  Hastalık ve enfeksiyon

 

·         Vücutta doğal olarak üretilen hidrojen peroksit (saçı beyazlatmak için kullanılan bir kimyasal), kimyasalı yıkacak enzimler yeterli değilse saç kökünde birikir.

 

 

Saç için en besleyici gıdalar

 

Tatlı Patates

 

Antioksidan zengini nişastalı bu sebze, katalaz (hidrojen peroksitten kurtulmak için en önemli enzim) alımını arttırmak için mükemmel bir yoldur. Araştırmacılar tatlı patatesi kabuğuyla yumuşayana kadar kaynatmayı besinleri korumak ve serbest bırakmak için en iyi yol olarak bulmuşlardır.

 

Bu pişirme yöntemi, kavurma ve fırında pişirmeden daha iyidir. Ayrıca patateslerin glisemik indeksini düşürür (Beslenme Dergisi ve Metabolizma, 2011).

 

o   Haşladıktan sonra 1 çay kaşığı organik zerdeçal ile ezin. Bu antioksidan bakımından zengin bir garnitür olacaktır.

Spirulina

Erken beyazlaşan saçın en bilinen nedenlerinden birisi de B12 vitamini eksikliğidir. ABD Framingham testine göre, ABD’de her 4 yetişkinden 1’ini etkiliyor ve neredeyse 2 kişiden 1’i ideal seviyelerin altında.

 

Hatta, Dermatoloji Dergisi Arşivi’nde yayınlanmış bir çalışma B12 vitamini eksikliğini gidererek beyaz saçların normal rengine döndürülebileceğini bildirdi. B12’nin eksikliğinin diğer işaretleri ise enerji eksikliği, odaklanma sorunları ve soluk cilttir.

 

Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi, 2010’daki bir çalışmasında Spirulina’nın metilkobalamin (çok etkili ve emilebilir bir B12 vitamini formu) içerdiğini yayınlamıştır. Bazı uzmanlar her bitkinin gerçek B12 alınımını engelleyen B12 türevleri barındırdığını düşünüyordu ama dergide yayınlanan bu çalışma onların düşüncelerine karşı çıkıyor.

 

Oksidatif stresin hasarını sınırlarken Spirulina’nın inanılmaz bileşenleri klorofil ve fikosiyanin, serbest radikalleri temizleyebilen ve saçınızı koruyabilen güçlü antioksidanlardır.

 

Zerdeçal

Yüzlerce yararlı antioksidan bileşen ve kurkumin (vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getiren bir bileşen) içeren Zerdeçal, oksidatif strese karşı çok güçlü bir bitkidir. Çalışmalarda görüldüğü üzere bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesini engellemek, serbest radikalleri arttırıyor ve vücüdun doğal iyileşme sürecini engelliyor.

 

Zerdeçal, hücrelerin yenilenmesini destekler, bu sebeple bağırsak zarının (yüksek hücre devrine sahiptir) bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Böylece katalaz gıdalardan etkili bir şekilde emilebilir.

 

Chlorella

Chlorella folat, B6 vitamini ve biotin yanı sıra hakiki emilebilir B12 vitamini sağlar. Bunların hepsi hücresel sağlık ve saçın beslenmesi ile ilgilidir. Ayrıca Chlorella, beta karotenin ana kaynağıdır. Saçımıza ve derimize renk veren pigment beta karoten vücuttaki melanin üretimine de dahil olur.

 

Chlorella vücuttaki toksinleri çekerek oksidatif stres riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca karaciğerin işlevini destekler ve optimize eder. Bu, katalaz enzimi için iyi bir haberdir çünkü bu enzim ağırlıklı olarak karaciğerde bulunur.

 

Avokado

Tatlı patates gibi avokado da, hidrojen peroksit ile mücadele etmek için kan dolaşımınızdaki katalazı artırır.

 

Salatalarınıza, soslara ve smoothielerinize günlük yarım avokado ekleyebilirsiniz.

 

Yaşam Tarzının Etkileri

Bu değişikliklerin saç renginizi korumaya yardımcı olabileceğini de unutmayın.

Stresi azaltmaya ve yönetmeye çalışın. Organik maca turpu, hipofiz bezini uyaran ve besleyen adaptojenik bir köktür. Yapılan çalışmalarda stres hormonunu azalttığı gözlemlenmiştir.

 

Kahve tüketiminizi azaltmaya çalışın çünkü her bir fincan kahve vücutta stres hormonları salgılar.

 

Sigara içmeyi bırakın ve olabildiğince sigara içilen yerlerden uzak durun.

 

İşlenmiş şeker tüketiminden uzak durun çünkü işlenmiş şeker vücuttaki yapı maddelerini tüketir, hormonel dengesizliğe ve vücuttaki zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olur.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.