Tarçının Sağlığa 10 Faydası

07-04-2022 15:35
Tarçının Sağlığa 10 Faydası

TARÇININ SAĞLIĞA 10 FAYDASI

Oldukça lezzetli bir baharat olan Tarçın, insan sağlığına katkısından dolayı uzun yıllardır kullanılmaktadır. İşte tarçının bilimsel araştırmalarla desteklenen 10 faydası.

1. Tarçın, İyileştirici Özelliği Fazla Olan Bir Baharattır.

Tarçın, Cinnamomum olarak bilinen bir ağacın kabuklarından yapılan bir baharattır.

İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biridir. Nadir ve değerli olduğu için krallara layık bir hediye olduğu düşünülmüştür. Günümüzde ise tarçın daha ucuz ve her markette bulunmaktadır. Çeşitli yemeklerde sıkça kullanılır.

İki ana tarçın türü vardır:

·         Seylan tarçını: “Gerçek” tarçın olarak bilinir.

·         Çin tarçını: Günümüzde daha yaygın olan tarçın türüdür.

Tarçın, tarçın ağaçlarının saplarını keserek yapılır. Daha sonra iç kabuk için odunsu kısımlar çıkarılır. Kuruduktan sonra, kıvrılır ve böylece tarçın çubuğu haline gelir. Bu çubuklar tarçın tozu yapmak için öğütülür.

Tarçının hoş kokusu ve tadı, sinnamaldehit bileşiğindeki yağlı kısımdan gelmektedir. Bilim insanları, bu bileşiğin tarçının sağlık ve metabolizma üzerindeki etkilerinin çoğundan sorumlu olduğunu düşünüyor.

2. Tarçın Antioksidanlarla Doludur

Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasardan korur. Tarçın, polifenoller gibi güçlü antioksidanlarla doludur.

26 baharatın antioksidan seviyesini karşılaştıran bir çalışmada tarçın, sarımsak ve kekik gibi “süper besinlerin” arasından en iyisi olduğu kanıtlandı. Tarçın çok güçlü bir baharat olduğu için doğal bir gıda koruyucu olarak kullanılabilir.

3. Tarçın İltihap Önleyicidir

İltihaplanma son derecede önemlidir. Vücudunuzun enfeksiyonları önlenmesine ve doku hasarını onarmasına yardımcı olur. Bununla birlikte iltihaplanma kronik ve vücudunuzun kendi dokularına yönelik olduğunda bir sorun haline gelebilir. Tarçın bu konuda çok faydalıdır. Araştırmalar, bu baharatın ve antioksidanlarının iltihap önleyici olduğunu söylemektedir.

4. Tarçın Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Tarçın, dünyanın en yaygın erken ölüm sebebi olan kalp hastalığının riskini azaltmasıyla ilişkilendirilmiştir. Tip 2 diyabetli kişilerde günde yarım çay kaşığı tarçının kan ölçeri üzerinde faydalı etkileri olduğu görülmüştür.

Tarçın, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken HDL kolesterol sabit kalır. Büyük bir araştırma sonucunda günde 120 mg tarçının bu etkilere sahip olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bu incelemede tarçın, HDL kolesterol seviyesini de artırmıştır.

Tüm bu faktörler düşünüldüğünde tarçın kalp hastalığı riskinizi büyük ölçüde azaltır.

5. Tarçın İnsülin Direncini Artırır

İnsülin, metabolizmayı ve enerji kullanımını düzenleyen önemli hormonlardan biridir. Ayrıca kan şekerini kan dolaşımından hücrelere aktarmak için gereklidir.

Birçok insanın insülinin etkilerine karşı dirençli olması bir sorundur. Bu, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi ciddi durumların ayırt edici özelliği olan insülin direnci olarak bilinir.

Neyse ki, tarçın insülin direncini önemli ölçüde azaltır ve bu hormonun işini yapmasına yardımcı olur.

6. Tarçın Kan Şekerini Düşürür ve Anti-Diyabetiktir

Tarçın kan şekerini düşürmesiyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini farklı yollarla da düşürebilir.

İlk olarak, tarçının yemekten sonra kan dolaşımına giren glikoz miktarını azalttığı görülmüştür. Bu işlemi, sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatan sindirim enzimine müdahale ederek yapar.

İkincisi, tarçındaki bir bileşen insülini taklit ederek hücrelerin üzerinde etkili olur. Bu, insülinden daha yavaş hareket eder fakat hücreleriniz tarafından glikoz alımını büyük ölçüde iyileştirir.

Birçok çalışma, tarçının anti-diyabetik etkilerini doğruladı ve kan şekeri seviyelerini  %10-29 oranında düşürdüğü göstermiştir.

7. Tarçın Nörodejeneratif Hastalıklar için Yararlıdır

Nörodejeneratif hastalıklar, beyin hücrelerinin yapısının veya işlevinin kaybı ile ortaya çıkar. Alzheimer ve Parkinson hastalığı en yaygın iki türüdür.

Tarçında bulunan iki bileşiğin Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan, beyinde Tau adlı bir proteinin birikmesini engellediği görülmüştür.

8. Tarçın Kansere Karşı Korur

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesiyle birlikte tehlikeli bir hastalıktır. Tarçın, kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanımı nedeniyle çokça araştırılmıştır.

Tarçın, kanser hücrelerinin büyümesini ve damarlarda tümör oluşumunu azaltır. Ayrıca kanser hücreleri için zehirli görünerek kanserli hücrelerin ölümüne neden olur.

Tüm bunlarla birlikte tarçının insanlar üzerinde bir etkisi olup olmadığının, çalışmalarla kesinleştirilmesi gereklidir.

9. Tarçın Bakteri ve Mantar Enfeksiyonlarıyla Mücadeleye Yardımcı Olur

Tarçının bileşiklerinden biri olan sinnamaldehit, çeşitli enfeksiyon türleriyle mücadele eder. Tarçın yağı, mantarların neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi eder. Listeria ve Salmonella dahil olmak üzere birçok bakterinin büyümesini engeller.

Tarçın, diş çürümesini önlemeye ve ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur.

10. Tarçın HIV Virüsüyle Mücadeleye Yardımcı Olur

HIV, bağışıklık sistemini yavaşça kıran ve tedavi edilmezse AIDS’e yol açabilen bir virüstür.

HIV ile enfekte olmuş hücrelere bakan bir laboratuvar çalışması, tarçının incelenen 69 bitkiden daha etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Tüm bu faydaların yanında Seylan “Gerçek” Tarçını Kullanmak Daha İyi

Ne yazık ki, süpermarketlerde daha ucuz olan Çin Tarçını satılmaktadır. Çin tarçını, yüksek dozlarda zararlı olan kumarin adlı bir bileşik içerir.
Seylan tarçın bu açıdan daha iyidir çünkü içinde daha az kumarin bileşiği bulunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.