Acai Hakkında Bilmeniz Gerekenler

14-07-2022 11:29
Acai Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Acai meyveleri süper yiyeceklerden biridir. Son on yılda, acai meyveleri süper gıda dünyasının vazgeçilmezi olarak ortaya çıktı. Ama bu Brezilya meyveleri iddia ettikleri kadar süper mi?

İşte bu mor süper besinin yanı sıra acai berry hakkında bilmeniz gereken 4 fayda.

Acai Meyvesi Nelerdir?

Acai meyveleri, Orta ve Güney Amerika'ya, özellikle de Caboclo gibi yerli kabilelerin beslenmesinde temel unsur oldukları Amazon bölgesine özgüdür. 100 feet yüksekliğe ulaşabilen acai palmiye ağacında büyürler.

Koyu mor meyveler yaklaşık bir üzüm büyüklüğündedir. Acai'nin tadının nasıl olduğunu merak ediyor musunuz? Aynı anda hem böğürtlen hem de çikolata yemek gibi bir şey.

Antioksidan Bakımından Zengin ve Yüksek Besin Değeri

Acai meyvelerinin bilinen bir özelliği varsa, o da yüksek antioksidan içeriğidir. Yaban mersini içinde bulunan miktarın 3 katı Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi (ORAC) puanına sahiptirler. 

Acai meyveleri, meyvelere koyu mor rengini veren antosiyaninler olarak bilinen bir tür antioksidan bakımından özellikle zengindir. 

Araştırmalar, bu flavonoidin "kanser, diyabet ve kardiyovasküler ve nörolojik hastalıklar gibi yaşam tarzıyla ilgili hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini" göstermiştir.

A, C ve E vitaminleri başta olmak üzere tüm önemli güzellik vitaminleri olan acai meyveleri, antioksidanlar açısından zengin olmasının yanı sıra besin açısından da yoğundur. Yağları yüksektir- ama endişelenmeyin bunlar iyi yağdır! Çünkü Omega-3'ler, 6'lar ve 9'lardan bahsediyoruz.

4 Acai Berry Sağlık Faydalası

İşte acai'nin sağlığınız için nasıl iyi olabileceği!

1 - Acai Cildiniz İçin İyidir

Acai meyvelerinin Brezilya güzellik meyvesi olarak bilinmesinin bir nedeni var! Acai meyveleri antioksidanların yanı sıra cilt sağlığı için önemli olan güzellik vitaminleri A, C ve E ile yüklüdür.

Acai'nin C vitamini içeriği de doğal kolajen üretiminize katkıda bulunur. Kolajen vücutta en bol bulunan proteindir ve cilde yapısını, esnekliğini ve gerginliğini verir. Yaşlandıkça, cildimiz daha az kolajen üretir, bu da neden kırışmaya bu kadar yatkın olduğumuzu açıklar.

Bir de E vitamini var. Bu antioksidan zararlı UV ışınlarını emerek güneşin zararlarına karşı korur.

2 - Acai Kansere Karşı Faydalı Olabilir

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, acai meyvelerinin kansere karşı koruyabileceğine ve hatta kanserle savaşabileceğine dair işaretler vardır.

Meyvedeki antosiyaninlerin kanser riskini azalttığı zaten gösterilmiştir. 

2006 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar lösemi hücrelerine konsantre acai suyu damlattığında ve kanser hücrelerinin %86'sı kendi kendini yok etmeye başladığında umut verici sonuçlar elde edilmiştir.

3 - Acai Beyniniz İçin İyidir

Beyninizi bilişsel gerilemeden korumak mı istiyorsunuz? Acai meyveleri yardımcı olabilir!

“Neuroscience Letters” da yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, acai berry özütünün Alzheimer hastalığının gelişimine katkıda bulunan beta-amiloid oluşumuna karşı koruyucu olduğu bulundu.

Beyin ayrıca otofaji olarak bilinen bir işlemi gerçekleştirerek sağlıklı kalır ve acai meyvelerinin bu iç temizlik eylemini teşvik ettiği veya geliştirdiği gözlenmiştir. Bu sadece yeni sinirlerin oluşmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda beyin hücreleri arasındaki iletişimi de güçlendirir.

4 - Acai Meyveleri Kalbiniz İçin İyidir

Bir çalışma, özellikle acai smoothies formundaki bu Brezilya meyvesinin, kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürerek kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini gösterdi.

Acai meyvelerindeki antioksidanlar da kalbi korumada rol oynar.

Acai Berry Diyetinize Nasıl Eklenir?

Acai meyvelerini donmuş veya toz halinde bulma olasılığınız daha yüksektir, bu harikadır çünkü acai meyvelerini yenilebilir yapmak için onları ıslatmanız ve bir macun haline getirmeniz gerekir.

Besin değerlerinde baktığımızda ise taze acai meyveleri taşıma sırasında besin değerlerini kaybettiğinden, kurutulmuş (toz) şeklinde tüketmek aslında daha iyidir. Acai tüketmenin en popüler ve lezzetli yolu acai kaseleri olarak tüketilmesidir. 

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.