Arpa Otu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

24-03-2022 15:18

Arpa otu, sağlıklı gıda satan mağazalarda lahana, ıspanak gibi sıkça görülen bir bitkidir. Genellikle süper besin olarak tanınır. Kilo vermeyi hızlandırmak, bağışıklığı güçlendirmek ve sağlığı desteklemek için takviye olarak alınır.

Bu makalede arpa otunun yararlarını, kullanım alanlarını ve yan etkilerini inceleyeceğiz.

Arpa Otu Nedir?

Arpa, yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde en önemli dördüncü tahıl mahsulü olarak kabul edilir. Arpa otu kısaca arpanın yaprağıdır. Sağlığa yararlı etkileri için geniş bir araştırma yapılmıştır.

Taze arpa otu bulmak zor olsa da, toz halinde, meyve sularının içinde, tablet ve sakızlarda bulunabilir. Genellikle lahana, spirulina ve buğday çimi ile karıştırılarak içecek yapılabilir.

İçindeki Besinler

Arpa otu, içinde birçok önemli besin bulundurur. Özellikle kurutulmuş arpa otu, harika bir lif kaynağıdır. Ayrıca arpa otu bağışıklığı ve hücre büyümesini düzenleyen diğer taraftan da daha iyi görmeyi sağlayan A vitaminini içerir.

Cilt ve ağız sağlığından yaraların hızlı iyileşmesine kadar birçok yerde önemli rol oynayan C Vitaminini içerir. Aynı zamanda kan pıhtılaşması, kemik oluşumu, kalp sağlığı ve daha fazlası için gerekli olan K vitaminini içerir.

Arpa otu, polifenollar ve flavonoidler bakımından oldukça zengindir. Bu bileşikler, oksidatif stresi azaltmak ve kronik hastalıklara karşı korumak için antioksidan görevi görür.

Sağlığa Yararları

Arpa otunun sağlığa birçok yararı vardır.

Kan Şekeri Seviyesini Düzenler

Bazı araştırmalar, arpa otunun kan şekerini normal seviyede tutmaya yardım ettiğini düşünmektedir. Bu, suda çözülmeyen bir lif sayesindedir. Lif alımı, kan şekeri seviyesini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır. Bunlar da vücudunuzun insülini düzgün bir şekilde salgılamasını kolaylaştırır.

Kalp Sağlığına Yardımcı Olur

Diyetinize arpa otu eklemek kalp sağlığınıza faydalı olur.

Diyabeti olan otuz altı kişide yapılan bir çalışmada, dört hafta boyunca 15 gram arpa otu özü kullanmak, kalp hastalığı için büyük bir risk olan LDL kolestrolünün oksidasyonunu azalttığı gözlemlenmiştir.

Arpa otu, düşük tansiyon, iltihaplanma ve kalp sağlığını iyileştiren saponarin, gama-aminobütirik (GABA) ve triptofan bileşiklerini içerir.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Arpa otunun kalorisi düşüktür ve lif bakımından yüksektir. Bu da iyi bir kilo verme diyetine harika bir katkı sağlar.

Lif, vücutta yavaşça hareket ederek iştahı ve açlığı azaltır. Böylece uzun süre tok hissetmeyi sağlar. Birkaç çalışma, lif alımını artırmanın kilo kaybını hızlandırdığını göstermiştir. Örneğin The Journal of Nutrition tarafından yayınlanan makalede 20 ayda, 252 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada günlük tüketilen her bir gram lif ile ağırlıkta 250 gram ve yağ oranında yüzde 0,25 azalma gözlemlendiği belirtilmiştir.

Aşırı kilolu 345 yetişkinde yapılan altı aylık bir çalışma, daha fazla lif tüketenlerin daha fazla kilo verdiğini ve diyetlerine bağlı kalmanın daha kolay olduğunu göstermiştir.

Arpa Çimi Tozu İle Bir Tarif

Yapımı kolay bir arpa otu içeceği için:

Malzemeler:

·        1 ya da 2 çay kaşığı arpa otu tozu

·        1 adet orta boy muz

·        1 su bardağı dolusu yaban mersini

·        1 su bardağı süt

Bu malzemeleri bir miksere aktarın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Daha sonrasında karışımı bir bardağa dökün ve keyfini çıkarın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.