Karnıyarık Otu Tozu (Psyllium Husk Powder) Faydaları Nelerdir?

21-04-2022 17:14
Karnıyarık Otu Tozu (Psyllium Husk Powder) Faydaları Nelerdir?

Karnıyarık Otu Tozu Nedir?

Karnıyarık Otu Tozu; bitkinin tohum kısımlarından elde edilen bir tozdur. Sarı ve siyah olmak üzere karnıyarık otu iki değişik renk üzerinden yetişen sağlıklı bir bitki türüdür. Psyllium olarak da bilinir.

Vitaminler ve etken maddeler açısında zengin besin içeriğine sahiptir.

Karnıyarık otu bitkisi içerdiği sağlıklı ve doğal yapılar içerdiğinden oldukça faydalıdır. Özellikle tohumun kabuğunda bulunan kaliteli lifler sağlık açısından oldukça önemlidir.

Eliminasyon diyeti yapanlar, Glutensiz diyet yapanlar, vegan ve vejeteryanlar için oldukça uygun bir süper besindir.

 

Faydaları Nelerdir?

·       Karnıyarık otu tozu, diyet ve bağırsak detoksu sırasında kullanıldığında diyetlerin ve tedavilerin etkinliğini artıran zengin bir doğal çözünür lif kaynağı içeren bir besin takviyesidir.

 

  • Kan Şekerini Düzenler

 

Suda çözünen jel kıvamında olan lifler gıdaların sindirimini yavaşlatarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Psyllium kan şekerinin yükselmesini kontrol altına aldığı, insülini ve kan şekeri düzeylerini aşağı çektiği tespit edilmiştir. Tip 2 diyabeti olan hastalar üzerinde iki farklı çalışma yapılmıştır. İlk çalışmada sekiz hafta süreyle günde iki defa 5 gram psyllium verildiğinde günlük kan şekeri ölçümlerinde %10’lara varan azalma yaşanmıştır. Diğer çalışma da ise altı hafta boyunca günde 3 kez beş gram psyllium tüketen diyabetik hastalarda ilk iki hafta kan şekeri düzeylerinde %30’lara varan azalma yaşanmıştır. Günde yaklaşık 10 gram psyllium dozu kan şekeri düzeyini azaltmada etkili bir yöntem olarak izlenmektedir.

 

  • Tokluk Hissi Sağlar 

Karnıyarık otu tozu bağırsaklarda jel kıvamında oluşturduğu lifler sayesinde iştahın kontrol edilmesine ve kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Hızlı acıkan biriyseniz yemekten sonra tüketerek, eğer zor doyan biriyseniz de yemekten önce tüketerek kullanabilirsiniz.

 

  • Yüksek kolesterol düzeyini düşürebilir

 

Yağ ve safra asitlerini bağlama yeteneğine sahip olan karnıyarık otu onların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bağlanarak kaybedilen safra asitlerinin yerine karaciğer yenisini yapmak için daha fazla kolesterol kullanır. Sonuçlar kontrol edildiğinde kandaki kolesterol değerleri azalır.

  

  • Kabızlığı giderir

 

Psyllium bağırsakları harekete geçirerek kabızlığın giderilmesinde yardımcı olmaktadır. İlk aşamada mideden ince bağırsaklara geçen kısmen sindirilmiş gıdalara bağlanarak etki gösterir. Sonrasında bağırsaktaki suyu çekerek dışkı kütlesinin boyutunu ve su miktarını artırır.
 

  • İshal tedavisinde kullanılabilir

 

Su emen bir madde olan psyllium ishal durumunda olan kişinin bağırsaklarındaki fazla suyu emerek dışkının kıvamını arttırmakta ve kalın bağırsaklardan geçişini yavaşlatmaktadır. Psyllium hem kabız hem de ishali tedavi edebilme özelliğine sahiptir.

 

 

Karnıyarık otu, sağladığı antikor üretimi sayesinde antioksidan etkiler üretir. Buna ek olarak birçok dış etkene karşı son derece koruyucudur. Detoks etkileri sayesinde ise daha genç veya daha güzel bir cilde sahip olma imkanı verir. Alternatif tıpta çok önemli bir yer tutan bu bitki dünya çapında düzenli ve sıklıkla kullanılmaktadır. 

 

Nasıl Tüketilir

Sabah ve akşam yemeklerinden önce bir çay kaşığı tozu bir su bardağına ekleyip karıştırarak bekletmeden içilir. Bu şekilde kullandıktan sonra ayrıca 1 bardak su içilmesi önerilmektedir.

Glutensiz unlarla yapılan kek, kurabiye ve pastalarının kabarmasında oldukça etkilidir ve glutensiz tarifler lif bakımından zayıf olabileceği için pysllium kullanımı diyetinize daha fazla lif eklemeye olanak tanır.

 

Kuru Yeşil Karnıyarık Otu Tozu Besin Değeri Tablosu

Enerji ve Besin Öğeleri

100 g için

Enerji

294,4 (kcal)

Yağ

0,91 (g)

-Doymuş Yağ

0,16 (g)

-Trans Yağ

0 (g)

Karbonhidrat

83,3 (g)

-Şekerler

6 (g)

Lif

75 (g)

Protein

1 (g)

Tuz

0,01 (g)

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.