Organik Ham Kakaonun Sağlığa 8 Faydası

11-04-2022 16:57
Organik Ham Kakaonun Sağlığa 8 Faydası

ORGANİK HAM KAKAONUN SAĞLIĞA 8 FAYDASI

Sağlıklı yiyeceklerin içerisine ne sıklıkla organik ham kakao ekliyorsunuz?

Organik ham kakao bir süper besindir. Doğru ham kakaoyu tüketmenin size birçok şaşırtıcı faydası olacaktır. Örnek olarak antioksidanlarınızı artırmak, kan basıncınızı düşürmek ve kanser riskinizi azaltmak gibi.

Kakaonun ilk olarak Orta Amerika’daki Maya uygarlığı tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Ham kakao İspanyol kâşifler tarafından 16. yüzyılda Avrupa’ya tanıtıldı ve sağlığı arttıran bir ilaç olarak hızla popülerleşti.

Kakao, kakao çekirdeklerinin ezilmesi ve yağ ya da kakao yağının çıkarılmasıyla yapılır.

Günümüzde kakao, çikolata üretimindeki rolüyle ünlüdür. Bununla birlikte, modern araştırmalar kakaonun gerçekten sağlığınıza faydalı olabilecek önemli bileşikler içerdiğini açığa çıkarmıştır.

ORGANİK HAM KAKAO: İYİLEŞTİRİCİ FAYDALARI OLAN KUTSAL BİR YİYECEK

Tarih boyunca ham kakao bir sağlık toniği olarak kullanılmıştır. Özellikle Mezo-amerikan kültürleri boyunca kakaonun tanrılar tarafından, dayanıklılık vermesi, yorgunluğu alması ve hastalıkları iyileştirmesi için gönderilmiş bir yiyecek olduğuna inanıldı.

Organik ham kakaoyu bu kadar değerli yapan tam olarak nedir? Bu sorunun cevabını öğrenmek için araştırmalara dayalı faydalarına bir göz atalım.

ORGANİK HAM KAKAONUN SAĞLIĞA 8 FAYDASI

Organik ham kakao şaşırtıcı faydalarının çoğu kuvvetli antioksidan bileşikleri olan epikateşin, kateşin, prosiyanidinler, flavonoidler ve polifenollerden kaynaklanmaktadır. Bu antioksidanlar, DNA hasarını durdurmak, iltihabı azaltmak, glikoz seviyelerini düzenlemek, yaşlanmayı yavaşlatmak ve daha pek çok şeyden sorumludur.

Bu antioksidanların organik ham kakaoda ne kadar güçlü olduklarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

1. Tansiyonunuzu Düşürür ve Kalp Sağlığını Arttırır

Organik ham kakao sizi mutlu etmekle kalmaz aynı zamanda kalbiniz ve tansiyonunuz için büyük faydası vardır.

Araştırmalar, ham kakaonun bir bileşik olan prostasiklinin damar genişlemesini, arterlerinizin ve kan damarlarınızın açılıp gevşemesini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca başka bir araştırmada gelecekte yaşanabilecek kardiovasküler olayların riskini azaltmanın, aşırı çikolata tüketimi ile bağlantılı olabileceği açığa çıkmıştır.

Günde ortalama 3 bardak kakaolu içecek tüketen Panama’nın San Blas adalarında yaşayan Kuna yerlilerinin, ana karadaki insanlara göre daha az hipertansiyon, damar tıkanıklığı ve felç geçirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca çalışmalar sonucunda kan basınçlarının yaşları ile doğru olarak artmadığı bulunmuştur.

2. Yaşlanmayı Geciktirir

Ham kakao kırışıklıklar, saçların beyazlaması ve hastalıklara daha çabuk yakalanma gibi yaşlanma semptomlarına neden olan DNA hasarını engellemeye yardımcı olan antioksidan bileşiklerle yüklüdür.

Araştırmalar gerçek ham kakaodaki polifenollerin ve flavonoidlerin cildinizi UV hasarından korumaya yardımcı olduğunu söylüyor. Bu koruma cilt yaşlanmasını önleyen çok büyük bir faktördür.

3. Kolesterolü Düşürür

Tansiyonu düşürmenin ve kalp sağlığını artırmanın yanında, çekirdekten çekilmiş ham kakaonun kolestrol düşürücü birçok faydası vardır. Araştırmalar, hem kadınlar hem de erkekler için bir haftalık ham kakao tüketiminin lipit profilini iyileştirmek ve trombosit reaktivitesini azaltmak için yeterli olduğunu göstermiştir. Bunun sebebi, kakao yağının zeytinyağında bulunan kalp sağlığına uygun yağ asitlerinin bazılarını içermesi olabilir.

4. Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir

İçinde bulundurduğu yüksek flavanol yüzünden ham kakaonun, beyindeki kan akışını etkileyerek, bilişsel fonksiyonları artırdığına yönelik birçok çalışma yapılmıştır.

Bir çalışma bitter çikolata, şarap ve çay dahil olmak üzere flavonoid zengini gıdaların alımının yaşlıların bilişsel performanslarının artmasına neden olduğunu söylüyor.

İtalya’da yapılan başka bir çalışma ise çikolatadaki flavanollerin yaşa bağlı hafıza eksikliğini önleyebileceğini hatta bu durumu tersine çevirebileceğini buldu.

5. Anti Diyabetik Etkiler

Araştırmalar, ham kakaonun diyabet gelişimine katkıda bulunan belirtileri (glikoz dengesi, insülin duyarlılığı ve iltihap belirteçleri) iyileştirdiğini kanıtlamıştır. Özel bir çalışmada, bilim adamları bu faydaların beyaz çikolata yendiğinde işe yaramadığını sadece bitter çikolata yendiğinde ortaya çıktığını bulmuşlardır.

Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre erkeklerde arada bir ham kakao tüketenlerde şeker hastalığına yakalanma oranı, hiç çikolata yemeyenlere göre %35 azaldı. Bu çok heyecan verici!

6. Kanserin Artma Riskini (Potansiyel Olarak) Azaltın

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, kronik inflamasyonun, DNA mutasyonları ve kanser hücresi büyümesi de dahil olmak üzere kanserin artma riskini yükselten faktörlere katkıda bulunduğunu doğruladı. Çalışmalar, ham kakaodaki antioksidanların kanser gelişimine yol açabilecek DNA hasarıyla savaşma ve büyümesini teşvik edebilecek belirli iltihap enzimlerini azaltma konusunda güçlü bir yeteneğe sahip olduğunu doğruladı.

7. Nörolojik Hastalıkların Artma Riskini Azaltır

Ham kakaonun içindeki flavonoidlerin beyindeki ve sinir sistemindeki nöronlar için önemli koruma sağladığı bulunmuştur. Özel olarak, Parkinson ve Alzheimer hastalığının gelişiminin ana nedeni olduğu tespit edilen nöroinflamasyonu azaltırlar. Hatta, beynin kan akışını arttırma özellikleri, hafızayı işleyen hipokampüste yeni nöronların büyümesini teşvik eder.

8. Tokluğu Artırır ve İştahı Azaltır

Araştırmalar ham kakaonun yeme isteğinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Böylece kilo vermeye çalışırken çikolatadan uzak kalmanıza gerek kalmayacaktır. Ayrıca gerçek ham kakaonun kokusu iştahınızı azaltır ve tokluğunuzu artırır.

Ham Kakaoyu Diyetinize Kolayca Ekleyebilirsiniz!

Sağlığınıza katkıda bulunması için diyetinize eklemeniz gereken ham kakao miktarı tam olarak belli değildir.

Avrupa Gıda Güvenliği Yetkilileri, kalp sağlığı için günde en az 200 mg flavanol içeren 2,5 gram yüksek flavanollü kakao tozu veya 10 gram yüksek flavonollü bitter çikolata önermektedir. Ancak bazı araştırmacılarca bu oranın yeterli olmadığı, daha fazla tüketilmesi gerektiği savunulmuştur.

Sonuç olarak, yüksek flavonol içeriğine sahip kakaoyu seçmek önemlidir. Ne kadar az işlenmişse o kadar iyidir. Satın alırken dikkat etmeniz gereken organik sertifikası tescillenmemiş ve organik ham olmayan kakaolardan uzak durmanız gerekmektedir.

Diyetinize kakao eklemenin kolay yolları şunlardır:

·         Bitter çikolata yemek: İyi kalitede olduğundan ve en az %70 kakao içerdiğinden emin olun.

·         Sıcak ya da Soğuk Çikolata İçin: Ev yapımı çikolatalı milkshake hazırlarken kakaoyu tüketmeyi en sevdiğiniz süt markası ile karıştırın.

·         Smoothieler: Daha zengin ve çikolatalı bir tat vermek için en sevdiğiniz sağlıklı smoothie tarifine kakao ekleyin.

·         Pudingler: Chialı kahvaltı pudingleri veya sütlaç gibi ev yapımı pudinglere çiğ kakao tozu ekleyin.

·         Çikolatalı Vegan Tatlı Krema (Mousse): Çikolatalı Vegan Tatlı Krema için avokado, kakao ve badem sütünü tatlandırıcı ile karıştırın.

·         Meyvenin Üstüne Serpin: Özellikle muz veya çileğin üzerine serpin.

·         Granola Barlar: Sağlığı artırmak ve lezzeti zenginleştirmek için en sevdiğiniz granola bar karışımına kakao ekleyin.

Özet olarak, kalp sağlığı için diyetinize 2,5 gram flavanollü kakao tozu veya 10 gram yüksek flavanollü çikolata ekleyin. Kakao eklemek yemeklerinize daha çok lezzet verebilir.

Son olarak,

Kakao, binlerce yıldır dünyayı büyülemektedir ve çikolata halindeyken modern mutfağın büyük bir parçası olmuştur.

Kakaonun sağlık yararları arasında azalmış iltihaplanma, kalp sağlığı, beyin sağlığı, kan şekeri, kilo kontrolü, sağlıklı dişler ve cilt bulunur.

Kakao besleyicidir ve yaratıcı şekillerde diyetinize eklemek kolaydır. Bununla birlikte, sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız alkalize edilmemiş kakao tozu veya %70'den fazla kakao içeren bitter çikolata kullandığınızdan emin olun. Kuru Yeşil organik ham kakao en iyi çekirdeklerden çekilmiş olarak sizlere ulaşmayı bekliyor!

Çikolatanın hala önemli miktarlarda şeker ve yağ içerdiğini unutmayın. Bu yüzden onu kullanacaksanız, uygun porsiyonlara bağlı kalın ve dengeli bir diyetle birleştirin. Sağlıkla kalın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.