Spirulina'nın Sağlığa 10 Faydası

25-04-2022 16:12
Spirulina'nın Sağlığa 10 Faydası

SPİRULİNA’NIN SAĞLIĞA 10 FAYDASI

Spirulina, vücudunuza ve beyninize fayda sağlayacak çeşitli besinler ve antioksidanlarla doludur. Bu yüzden Dünya’da en bilinen takviyelerden birisidir.

Spirulina’nın sağlığa 10 faydası. 

 

1. Spirulina Birçok Besinde Bolca Bulunur

Spirulina, hem tatlı hem de tuzlu suda yetişen bir organizmadır. Genellikle mavi-yeşil algler olarak tanınan tek hücreli bakteriler ailesinden olan bir siyanobakteridir. Bitkiler gibi siyanobakteriler de fotosentez yaparak güneş ışığından enerji üretebilirler.

Spirulina ilk olarak Aztekler tarafından tüketildi. Daha sonra 1988 tarihinde yayınlanan NASA raporu ile birlikte uzayda yetiştirilebileceği önerildiğinde tekrardan popüler oldu.

Spirulina, kendi başına Dünyadaki en besleyici besin olabilir.

Bir yemek kaşığı Spirulina, 1 gram kadar hem Omega-6 hem de Omega-3 içeren yağ almanızı sağlar.

Spirulina’daki proteinin kalitesi çok yüksektir ve ihtiyacınız olan tüm amino asitleri karşılar.

2. Spirulina’nın Güçlü Antioksidanları ve İltihap Sökücü Özellikleri Vardır

Araştırmalar oksidatif hasarın DNA’nıza ve hücrelerinize zarar verebileceğini belirtiyor. Bu hasar, kansere veya diğer hastalıklara katkıda bulunan kronik iltihaplanmaya neden olabilir.

Spirulina, oksidatif hasara karşı koruyabilen harika bir antioksidan kaynağıdır.

Spirulina’nın ana bileşeni fikosiyanindir. Aynı zamanda bu bileşen mavi-yeşil rengini verir. Fikosiyanin, serbest radikallerle savaşır, hastalıklı moleküllerin üretimini engeller ve iltihap önleyici etkiler sağlar.

3. Spirulina LDL ve Trigliserit Seviyelerini Düşürür

Kalp hastalığı, Dünyada en çok görülen ölüm nedenidir. Bu hastalığı tetikleyen birçok risk faktörü vardır. Spirulina, bu faktörlerin çoğunu iyi yönde etkiliyor. Örneğin, HDL Kolesterolünü yükseltirken, LDL Kolesterolünü ve Trigliserit seviyelerini düşürüyor.

Tip-2 diyabeti olan 25 kişi üzerinden yapılan bir araştırmada, günde 2 gram Spirulina, bu belirtileri önemli ölçüde iyileştirdiği belirtilmiştir. Yüksek kolesterolü olan kişilerde yapılan başa bir çalışmada ise günde 1 gram Spirulina’nın Trigliserit seviyesini %16,3 ve LDL kolesterolü %10,1 oranında düşürdüğü gözlemlenmiştir.

4. Spirulina LDL Kolesterolü Oksidasyondan Korur

Vücuttaki yağlı yapılar oksidatif hasara karşı hassastır. Bu, birçok önemli hastalığın temel faktörü olan lipid peroksdasyonudur. Örnek olarak, kalp hastalığının gelişmesindeki en önemli adımlardan biri LDL kolesterolünün oksidasyonudur.

Spirulina’daki antioksidanlar, hem insanlarda hem de hayvanlarda lipid peroksidasyonunu azaltmada etkilidir.

Tip-2 diyabetli 37 kişide yapılan bir deneyde, günde 8 gram Spirulina’nın oksidatif hasar belirtilerini büyük ölçüde azalttığı aynı zamanda kandaki antioksidan seviyesini de arttırdığı gözlemlenmiştir.

5. Spirulina Kanser Karşıtı Özelliklere Sahiptir

Spirulina’nın kanser karşıtı özellikleri olduğu düşünülmektedir. Hayvanlarda yapılan araştırmalar, kanser oluşumunu ve tümör boyutunu azalttığını gösteriyor.

Spirulina’nın ağız kanserinde etkisi vardır. Bir çalışmada, Hindistan’da 87 kişinin ağzında prekanseröz lezyonlar incelendi. Bir yıl boyunca günde 1 gram Spirulina kullananların %45’i lezyonların iyileştiğini gördü. Bu kişiler Spirulina kullanmayı bıraktıklarında ertesi sene yarısında lezyonlar tekrar görülmüştür.

OMB (Oral Mukozal Beyaz) lezyonları olan 40 kişide yapılan bir çalışmada, günde 1 gram Spirulina, Pentoksifilin ilacına göre OMB belirtilerini daha çok azaltmıştır.

6. Spirulina Tansiyonu Düşürür

Yüksek tansiyon kalp krizi, felç ve kronik böbrek hastalığı gibi birçok önemli hastalığın ana nedenidir. Günlük kullanılan Spirulina’nın tansiyonu düşürdüğü görülmüştür. Bu düşüşün sebebi kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan nitrik oksit üretiminin artışı olduğu düşünülmektedir. 

7. Spirulina Alerjik Rinit Belirtilerini İyileştirir

Alerjik rinit, burundaki yolların iltihaplanması sonucu oluşur. Polen, hayvan kılı ve toz gibi çevresel alerjenler tarafından tetiklenir.

Spirulina, alerjik rinit belirtileri için bilinen etkili bir alternatif tedavidir.

Alerjik riniti olan 127 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 2 gram Spirulina’nın burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi belirtileri azalttığı görülmüştür.

8. Spirulina Anemiye Karşı Etkilidir

Birçok farklı anemi türü vardır. En yaygın olanı, kandaki hemoglobin veya kırmızı kan hücrelerinde azalma gösterendir. Anemi, yetişkinlerde oldukça yaygındır ve uzun süreli halsizlik hissine yol açar.

Anemi hastası 40 yaşlı insan ile yapılan bir araştırmada, Spirulina kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin değerini artırdığı ve bağışıklığı güçlendirdiği görüldü.

9. Spirulina Kas Gücünü ve Dayanıklılığını Artırır

Egzersize bağlı oksidatif hasar, kas yorgunluğuna katkı sağlar. Bazı bitkisel besinler, spor yapan kişilerin bu hasarı en aza indirmesini sağlayan antioksidan özelliklere sahiptir.

Spirulina, kas gücünü ve dayanıklılığını arttırdığından dolayı faydalıdır.

Yapılan iki çalışmada, Spirulina’nın dayanıklılığı artırarak insanların yorulması için geçen süreyi uzattığı fark edilmiştir.

10. Spirulina, Kan Şekerinin Kontrolünü Sağlar

MS Baroda Üniversitesi, Gıda ve Beslenme Bölümünün 2 ay boyunca Tip-2 diyabetli 25 kişi üzerinde yaptığı bir çalışmada, günde 2 gram Spirulinanın kan şekeri seviyesinde büyük bir düşüşe yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır.

Son Olarak,

Spirulina, çok sağlıklı bir siyanobakteridir. Kan lipit seviyesini artırır, oksidasyonu önler, tansiyonu ve kan şekerini düşürür.

Kuru Yeşil Spirulina Tozu Besin Değeri Tablosu

Enerji ve Besin Öğeleri

100 g için

Servis Miktarı/3gr

Paket Servis Sayısı/33

Enerji

370 (Kcal)

Yağ

1,2 (g)

-Doymuş Yağ

0,6 (g)

-Trans Yağ

-

Karbonhidrat

12 (g)

Şekerler

1,2 (g)

Lif

4,8 (g)

Protein

60 (g)

Tuz

0,6 (g)



Oldukça faydalı olan Spirulina Tozumuzu denemek için tıklayabilirsiniz. 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.