Süper Besinler

19-05-2022 17:07
Süper Besinler

Görünüşe göre her hafta yeni bir "süper yiyecek" manşetlere çıkmanın bir yolunu buluyor. Bir hafta maca, sonraki hafta avokado.

Tüm bu karışıklık ve yanlış bilgilerle birlikte, birçok insan merak ediyor: Her neyse, süper yiyecekler nelerdir?

En  yeni süper üyelerini elle seçen süper gizli bir süper gıda topluluğu mu var? Ve bu süper gıda iddialarında herhangi bir gerçek var mı?

Bu soruların cevapları ve daha fazlası için okumaya devam edin!

Süper Gıdalar Nelerdir?

Bir süper gıdanın tanımı için hızlı bir Google araması, bunun "sağlık ve esenlik için özellikle faydalı olduğu düşünülen, besin açısından zengin bir gıda" olduğunu söylüyor.

Tamam harika ama bu gerçekten ne anlama geliyor?

Basitçe söylemek gerekirse, süper gıdalar besleyici güç merkezleridir. Süper gıdalar, vitaminler, mineraller ayrıca antioksidanlar, enzimler ve sağlık yağları gibi mikro besinler açısından son derece yüksektir. Tüm bu besinler vücudunuz için gereklidir, böylece gelişebilirsiniz.

Ya da başka bir deyişle: Süper gıdalar, bitki dünyasının süper kahramanlarıdır. Süper gıdalar vücudunuzu besler, böylece kronik hastalıklara ve diğer besin eksikliklerine karşı savaşabilir.

Süper gıdaların çoğu doğada bulunur ve toprakta yetişir: meyveler, sebzeler, tohumlar, çimenler ve deniz yosunları (veya algler).

En İyi 20 Süper Gıda

Hiçbir gıdanın tıbbi olarak her derde deva olmadığı doğru olsa da, birçok bilimsel çalışma, bazı gıdaların diğerlerinden daha fazla sağlık yararı sağladığını göstermiştir. İşte kendilerine "süper yiyecek" ünvanını kazandıran yiyeceklerden bazıları.

Açai

Açai meyveleri, Orta ve Güney Amerika'ya, özellikle Amazon yağmur ormanlarının bazı bölgelerinde yetiştikleri Brezilya'ya özgüdür. Brezilya güzellik meyvesi olarak da bilinen yüksek antioksidan içeriği (yaban mersini veya kızılcıktan daha fazla), yaşlanma karşıtı belirtileri önlemeye ve cildinizin genç ve sağlıklı görünmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

Muz

Muz, dünyanın en popüler meyvelerinden biridir ve onları diyetinize eklemek için kolay ve erişilebilir bir süper gıda haline getirir. Çoğu insan, muzun kalp sağlığı için faydalı olan harika bir potasyum kaynağı olduğunu bilir. Muzun lif içeriği ayrıca sindirime yardımcı olur ve kan şekeri seviyelerinin aniden yükselmesini engeller.

Arpa Otu

Arpa lif, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerle yüklü, besin açısından zengin bir besindir. Araştırmalar arpa otunun sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp kanser hücrelerini de öldürebildiğini gösteriyor.

Yaban Mersini

Bu küçük ama güçlü meyveler, antioksidanlar ve fitokimyasallar gibi hastalıklarla savaşan besinlerin yanı sıra yüksek seviyelerde K, C ve E vitamini ile yüklüdür.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu kanser hücrelerini öldüren antioksidanlar (gallik asit ve flavonoidler) açısından zengindir. Keçiboynuzu ayrıca lif, kalsiyum (ve oksalat içermez, bu nedenle vücudun onu emmesini engellemez) ve potasyum bakımından zengindir.

Chia Tohumu

Chia tohumları MÖ 3500'e kadar uzanan Azteklerin diyetinde temel bir maddedir. Maya dilinde "chia" güç anlamına gelir, bu da chia tohumlarının mükemmel bir protein kaynağı olduğu düşünüldüğünde mantıklıdır. Ayrıca omega-3 yağ asitleri, lif ve antioksidanlar açısından da zengindirler.

Klorella

Klorella, diğer bitkilerden daha fazla klorofil içeren güçlü bir mikro algdir. Bu nedenle klorellanın vücudu radyasyon tedavilerine karşı koruduğu gösterilmiştir. Araştırmalar ayrıca klorellanın vücuttaki ağır metalleri detoksifiye ettiğini ve emilmelerini engellediğini gösteriyor.

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi genellikle tropik tatillerle ilişkilendirilirken, bu egzotik meyve aslında sağlıklı yağlar ve temel besinler için harika bir kaynaktır.

Guarana

Guarana meyveleri Brezilya'ya özgüdür ve tedavi edici özellikleri nedeniyle Amazon kabileleri tarafından yüzyıllardır kullanılmaktadır. Doğal kafein içeriği nedeniyle - kahve çekirdeklerinden 4 ila 6 kat daha fazla - yorgunluğu azalttığı ve odağı iyileştirdiği gösterilmiştir.

Maca

Peru ginsengi olarak da bilinen maca kökü, brokoli ve karnabahar gibi turpgillerden biridir. Birkaç çalışma, maca'nın depresyon ve anksiyete semptomlarını azaltarak doğal bir ruh hali güçlendiricisi olduğunu göstermiştir. Diğer ilginç faydalar arasında libido artışı (hem erkeklerde hem de kadınlarda) ve doğurganlıkta artış yer alır.

Matcha

Matcha veya toz yeşil çay, normal demlenmiş yeşil çaydan 3 kat daha fazla kateşin (bir tür antioksidan) içerir. Matcha'daki doğal kafeinin, enerji seviyelerinde bir çarpışmayı önlerken uyanıklığı arttırdığı da bulunmuştur. Ek araştırmalar, matcha'nın dikkati, tepki süresini ve hafızayı geliştirdiğini gösteriyor.

Spirulina

Spirulina, mavi-yeşil bir mikro-algdir ve mevcut en besleyici yoğun gıdalardan biridir. Spirulina'yı Aztekler, enerji ve güç için tükettiler bu da tam bir protein kaynağı olduğu düşünüldüğünde mantıklıdır. Ayrıca spirulina'nın kanser karşıtı etkilerini gösteren 70'den fazla makale vardır.

Buğday Çimi

Buğday çimi A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir ve kalsiyum açısından da zengin olan yenilebilir bir çimdir. Ayrıca, 8'i vücudun kendi başına üretemediği 17 amino asit ve klorofil içerir. Araştırmalar, buğday çiminin kanser hücrelerini öldürmeye ve oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Süper Gıdalar Neden Önemlidir?

Gerçek şu ki, Amerikan nüfusunun %90'ı yeterince meyve ve sebze yemiyor. Araştırmalara göre, Amerikalılar günde bir kez meyve ve günde 2 kereden az sebze yiyorlar.

Aslında, yeterince meyve yememek 1 numaralı diyet riskidir ve dünya çapında 4,9 milyon ölümün nedenidir.

Öyleyse neden haftada bir veya iki kez fazladan bir muz ya da salata yemeyesiniz?

Sanırım hepimiz, herkesin daha fazla meyve ve sebze yemekten fayda sağlayacağı konusunda hemfikir olabiliriz.

Organik olarak yetiştirilen süper gıdalar zararlı kimyasallar olmadan yetiştirilir. Ayrıca daha sağlıklı ve besin açısından toprağa katkıda bulunurlar, toprak erozyonu ile mücadele eder ve diğer şeylerin yanı sıra su korumasını desteklerler.

Süper gıdalar, vücudunuzu doğal vitaminler ve mineraller ile beslemenin hızlı ve kolay bir yoludur, ancak süper gıdalar dünyasına adım atmak göz korkutucu olabilir ve çoğu zaman şüpheyle karşılanır.

Yukarıdaki listeden de görebileceğiniz gibi, muz ve yaban mersini gibi süper gıdalar herhangi bir markette bulunabilir.

Ancak süper yiyecekleri tüketmenin daha da kolay bir yolu toz halindedir.

Süper gıda tozları smoothie'lere, yulaf ezmesine, suya, yoğurda ve soslara eklenebilir - olasılıklar sonsuzdur!

Kuru Yeşil Süper Gıdaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.