Vegan Beslenmeye Giriş

06-06-2022 17:40
Vegan Beslenmeye Giriş

Vegan olmak yeni bir şey değil ancak 10 yıl önce çoğu insan bu düşünceye göz devirirdi ve bir vegan için kabul edilebilir etsiz ve süt içermeyen yemekler bulmak çok zordu. Şimdi dinamik değişti: marketlerde dondurulmuş vegan rafları var ve restoranlarda et ve süt içermeyen ürünler hazırlanıyor.

Veganlık, hayvansal ürünleri kesmek ve sebzeleri artırmanın yanı sıra kalp sağlığı ve kilo kaybı gibi potansiyel sağlık yararlarına sahip olmanın avantajlarını sunuyor. Ama bu büyük bir beslenme değişikliği ve sadece "veganım" demek, beraberinde getirebilecek yaşam tarzı zorluklarını ortadan kaldırmaz.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji ve beslenme profesörü Eric Rimm, "Bu sihir değil. Yapması zor bir şey" diyor.

Beslenme değişikliğinizde işe yarayacak ve zorlukları ortadan kaldırmanızı sağlayacak besinler için buraya tıklayabilirsiniz.

Vegan olurken ilk büyük soru, bu akıllı beslenme seçimlerini nasıl yapacağınızdır.

Nedeninizi ve Motivasyonlarınızı Anlamak

Herhangi bir değişiklikte nedeniniz ne kadar güçlü ve kişiselse, ona bağlı kalma olasılığınız o kadar artar. Vegan olmaya karar verirken, hayvan refahı ve çevre için endişe etmek etik ve hatta duygusal bir bileşen olabilir. Bunlar senin için bir anlam ifade ediyor ve bunu insanlık dışı bulduğun için hiçbir hayvansal ürünü yemeyeceksin, giymeyeceksin ya da kullanmayacaksın. Muhtemelen en başından sonuna kadar gitmenizi sağlayacak ve daha büyük bir amaca olan derin inancınız ve bağlılığınız bazı gıdalardan vazgeçmeyi bir kayıp gibi hissettirmeyecek.

Peki ya vegan olmak için birincil nedeniniz daha sağlıklı olmaksa? Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan Stampfer, hayvansal ürünlerin ve süt ürünlerinin ortadan kaldırılmasının, kilo vermeye ve/veya kilo alımını önlemeye yardımcı olabilecek ve kardiyovasküler hastalık , kan kolesterolü ve diyabet risklerini azaltabilecek doymuş yağlar ve sodyumda bir azalma anlamına geldiğini söylüyor.

Yaşam tarzı ve sağlık odaklı bir hedefle, dönüşümünüzü nasıl ve ne zaman yapacağınızın kontrolü sizde. Bu, bir yemek yeme şekliyle - sizin yeme şeklinizle - ilgili ve kendi hızınızda yapmakta sorun yok, çünkü ani bir revizyon çok ani ve kısıtlayıcı hissettirebilir ve birkaç hafta sonra bırakmanıza neden olabilir.

Ayrıca uzun zamandır sevilen yiyeceklerden sonsuza kadar vazgeçmeyi düşünmek de bunaltıcı olabilir. Bunun yerine, haftanın sadece iki günü sadece kahvaltı yaparak vegan olmaya başlayın. Ya da tavuğu bırakıp bunun nasıl hissettirdiğini görebilir, sonra kırmızı et veya dondurmayı bırakabilir ve birkaç ay boyunca yavaşlamaya veya eski yiyecekleri ortadan kaldırmaya devam edebilirsiniz. Ve bir noktada, hatta belki birkaç yıl sonra, "Hey, ben bir veganım" dememeniz için hiçbir neden yok.

Yine de, haftada bir kez salatanıza beyaz peynir koymaya karar verebilirsiniz çünkü her şeyin tadı güzeldir. "Klasik" bir vegan olmak mı? Hayır, ancak bunu tanımlayabilirsiniz - ve yalnızca bitki bazlı, ileriye dönük veya nihai hedeflerinizle uyumlu hale getirmek istediğiniz her şeyi yaklaşımınıza çağırabilirsiniz. 

Tuzaklar için planlama

Yeni bir yeme şekli denerken hazırlık çok önemlidir.

Yemek kitaplarından veya web sitelerinden çekici, gözünüzü doyuran oldukça fazla vegan tarifler bulabilirsiniz. Bulunduğunuz tarifler ile haftalık planlar yaparak haftalık öğünleri sıraya koyabilirsiniz, böylece ne yiyeceğiniz sürekli bir karışıklık ve günlük stres olmaktan çıkar.

Ve sonra hayatınızın bazı sorularını sorun:

Ne sıklıkla dışarıda yersin?

Yemek yapmayı sever misin?

Sosyalleşmeyi sever misin?

Size ipuçları, yemek tarifleri ve vegan dostu restoranlar verebilecek vegan başka birini tanıyor musunuz?

Cevapların hiçbiri veganlıktan sizi eleyici sonuçlar çıkarmaz, ancak olası tuzakları belirleyebilir ve yemeğe nasıl yaklaştığınızı anlayabilirsiniz. Ve son soru anahtardır, çünkü bir değişiklik yaparken desteğe sahip olmak geçişi yumuşatmaya yardımcı olabilir ve girişimde daha az yalnız hissetmenizi sağlayabilir.

Vegan bir diyet denerken sağlık uyarıları ve seçenekler

Hayvansal ürünlerden vazgeçmek sağlığın iyileştirilmesine yol açabilir, ancak bu ürünleri neyle değiştirdiğinizi bilmek de aynı derecede önemlidir. Ve vegan olmanın reçetesi herhangi bir sağlıklı diyetten çok farklı değildir. Tam tahılları seçmek ve rafine şekerden kaçınmak istiyorsunuz, böylece kan şekeriniz yükselmez ve kısa süre sonra tekrar aç hissetmezsiniz.

Ayrıca iyi yağlar yemek istersiniz. Kalori bakımından yoğun olan ve bir miktar tokluk sağlayan zeytinyağı, fındık ve avokado gibi yağları tercih edebilirsiniz.

Vegan yemekle ilgili bir endişe, bol miktarda B12 almaktır. Vitamin çoğunlukla hayvan kaynaklarından gelir ve kırmızı kan hücreleri ve DNA'nın oluşumunda, beyin ve sinir hücrelerinin gelişimi ve işlevinde önemlidir. Bu nedenle veganlığa geçmeden önce B12 seviyenizi kontrol ettirmeniz faydalı olabilir. 

Dikkate alınması gereken ve ayarlama yaparken başlangıçta aklınızdaki en önemli şey olabilir. Ama geçiş yapmamak için bir sebep mi? Bu yine motivasyonunuza geri döner ve ister hayvanları koruma arzusu isterse daha fazla enerji ile yaşamanın bir yolu olsun, o zaman muhtemelen alternatifler bulabilir ve korkmak yerine, yeni bir şey yapmayı seçmenin getirdiği deneylerin tadını çıkarabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.