Zerdeçalın Sağlığa 7 Faydası

26-05-2022 16:21
Zerdeçalın Sağlığa 7 Faydası

İnflamasyonu azaltmaktan PMS semptomlarını azaltmaya kadar zerdeçal, ağırlığınca altın değerinde bir baharattır. Ama bu baharatta altın renginden çok daha fazlası var!

Zerdeçalın sağlığa 7 faydası da dahil olmak üzere bu altın baharat hakkında bilmeniz gerekenler.

 

Zerdeçal Nedir?

Hint safranı veya altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, curcuma longa bitkisinden gelir. Zerdeçal kökü veya rizom yeraltında büyür ve zencefile benzer.

 

Pek çok Güneydoğu Asya ülkesinde bulabilirsiniz ancak Hindistan en büyük zerdeçal üreticisidir. (Bununla birlikte bir başka büyüleyici gerçek: Hindistan, dünyadaki zerdeçalın yaklaşık %80'ini tüketiyor.)

 

Zerdeçal, 4000 yıldan fazla bir süredir tıbbi amaçlar için, özellikle de eski Hint doğal şifa sistemi olan Ayurveda'da kullanılmaktadır. Ayurvedik uygulamalarda şifacılar bu bitkiyi solunum koşullarını tedavi etmek, gazı hafifletmek, sindirimi iyileştirmek için kullanmışlardır.

 

Bu altın baharatı bu kadar güçlü yapan nedir?

Cevap: Curcumin yani zerdeçaldaki biyoaktif bileşik.

 

Zerdeçal ile Hayatınızı Renklendirmek için 7 Neden

Zerdeçalın sağlığa faydalarını destekleyen 13.700'den fazla bilimsel araştırma varken bu baharatın süper güçleri olduğunu inkar etmek zor. İşte zerdeçalın diyetinizin bir parçası olmasının en önemli nedenlerinden bazıları.

1.       İnflamasyonla Savaşır

İnflamasyon, vücudun yaralanma ve enfeksiyona verdiği tepkidir. Bağışıklık sistemine, hasarı tedavi ederek veya onararak yanıt vermesi veya bakteri ve virüs gibi istilacılara karşı “savaş için hazırlanma” sinyali verir.

Bazen inflamasyon gerekli (ve hatta hayati) olsa da, kronik inflamasyon kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve hatta kanser gibi birçok kronik hastalığa yol açabilir.

Kurkumin bileşikleri sayesinde zerdeçal, doğal bir anti-inflamatuardır ve bu konuda güçlüdür. Bir çalışma zerdeçalın hiçbir yan etkisi olmayan ilave bonusu ile anti-inflamatuar ilaçlarla karşılaştırılabilir olduğunu buldu.

2.       Güçlü Bir Kanser Savaşçısı

Çalışmalar, kanser hücresi ölümünü engellemekten, kanser büyümesini azaltmaya ve hatta kanserin yayılmasını önlemeye kadar, curcumin'in her şeyi yapabileceğini gösteriyor.

Cancer Research UK'ye göre, kurkumin meme kanseri, bağırsak kanseri, mide kanseri ve cilt kanseri hücreleri üzerinde en iyi etkiye sahiptir.

Dahası, günde ½ çay kaşığından daha az zerdeçal, kansere neden olan maddelerin DNA mutasyon yeteneğini azaltmaktadır.

3.       Romatizmaya İyi Gelir

Daha önce de belirtildiği gibi, zerdeçal doğal bir iltihap önleyicidir. Ve bu bitki Ayurveda tıbbında romatizma tedavisinde kullanılmıştır.

4.       Depresyon Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Çalışmalar, zerdeçalın depresyon tedavisinde etkili olabileceğini gösteriyor.

2014'te Hindistan'daki araştırmacılar, çalışma katılımcılarına depresyon ilacı, zerdeçal veya ikisinin bir kombinasyonunu verdi. Sonuç? Zerdeçal en az depresyon ilacı kadar etkiliydi.

Biri erkekler ve kadınlar, diğeri ise sadece erkekler üzerinde yapılan diğer iki çalışmada da benzer sonuçlar elde edildi.

5.       Kalp İçin Sağlıklıdır

Kalp hastalığı, 15 milyondan fazla insanın hayatına son veren dünyada 1 numaralı ölüm nedenidir.

Zerdeçal, kan damarlarını kaplayan ince doku tabakası olan endotelyumu iyileştirme yeteneğine sahiptir.

2012 yılında yapılan bir araştırma, küçük bir menopoz sonrası kadın grubunda endotel fonksiyonunu takip etti. Bir grup aerobik egzersiz yaparken, diğer grup zerdeçal aldı. 8 hafta sonra zerdeçal alanlar endotel hücre fonksiyonlarını egzersiz yapan diğer grup kadar iyileştirdi.

6.       Adet Dönemi Semptonlarında Yardımcı Olur

Menstrüel kramplardan veya sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi diğer PMS semptomlarından muzdaripseniz, zerdeçal ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlayabilir!

Yapılan bir çalışmada, adetlerinden önceki yedi gün boyunca her gün iki defa zerdeçal alan ve üç ardışık döngüden sonraki üç gün boyunca kadınların PMS semptomlarını azalttı.

7.       Cildiniz İçin İyidir

Zerdeçal, acai gibi bir güzellik meyvesi olmayabilir ancak yine de cilt sağlığınızı iyileştirebilir.

Zerdeçal güçlü bir antioksidandır ve serbest radikalleri bloke etme yeteneğine sahiptir. Ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde sedef hastalığının tedavisinde faydalı olabilir.

Ayrıca antioksidanlar ve antienflamatuarların kombinasyonunun cildinizin doğal ışıltısını ortaya çıkarmaya yardımcı olduğu söylenir.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır

 

Altın Süt Tarifi

1 su bardağı süt
1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı Kuru Yeşil Zerdeçal Tozu
Bal
Afiyet olsun!

 

Smoothie'lere, yulaf ezmesine, atıştırmalıklara, çorbalara ve hatta humusa 2 çay kaşığı kadar zerdeçal eklemek, kargaşada sakinliğinizi bulmanıza yardımcı olacaktır!

 

Zerdeçalın bir dezavantajı: kan dolaşımında emilmesi çok kolay değildir. Ancak karabiber ile tüketildiğinde biyoyararlanımı yaklaşık %2000 oranında artırır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.